Ordet prokastrinera har blivit ett ord som fler och fler använder sig av. Men vad betyder det?

Första gången jag hörde ordet var det från min yngsta son. Han tittade på mig och log – Du mamma, du är den jag känner som är sämst på att prokrastrinera.”

Jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera. Första tanken var att jag gjorde något fel, som han ville påpeka. Samtidigt så log han. Det stämde inte riktigt. Så jag gick och slog upp ordet. Det betyder att vi skjuter upp eller förhalar saker som behöver göras inom en viss tid trots att vi vet att det kommer att få negativa konsekvenser.

Jag log för mig själv när jag läst klart. Det var något positivt att jag var dålig på att prokastrinera.

Hur gör jag då?

Jo, jag tänker utifrån Eisenhovers prioriteringsmatris, som är en fyrfältare: Hur viktigt är det och hur bråttom är det? Det som är både bråttom och viktigt prioriterar sig själv. Sedan finns det sådant som är viktigt, men inte så bråttom. Det har jag stenkoll på, och avsätter gärna ett par timmar regelbundet långt innan den arbetsuppgiften ska vara klar. Kanske ett par timmar i veckan om det är ett stort uppdrag. Är det mycket som behöver göras försöker jag att utesluta det som varken är bråttom eller viktigt. Vad gäller den fjärde rutan: Bråttom, men ej viktigt försöker jag att delegera det, speciellt i styrelser som jag leder.